Când acoperişurile învaţă să zboare
Când acoperişurile învaţă să zboare
Horatiu Andreica
Mar 20, 2018

Furtunile – un pericol constant. NU si pentru acoperisul BRAMAC.

Când acoperisurile invata sa zboare

Furtunile au incetat sa fie un eveniment care sa se petreaca o data la un secol, ci se produc din ce in ce mai des si la intervale de timp tot mai scurte. Aceasta evolutie este confirmata clar de statistica elaborata de o companie europeana de reasigurare iar concluzia care se impune este ca trebuie sa ne adaptam acestor noi conditii climatice.

„Kyrill” & Co ne-au indicat granitele dintre arhitectura „moderna” si arhitectura „functionala”. A suscitat interes faptul ca cele mai mari pagube au fost inregistrate in cazul acoperisurilor tip terasa si in cazul acelora la a caror acoperire au fost folosite materiale de invelitori cu suprafata mare, precum placi metalice mari. Functionalul si esteticul nu se exclud insa reciproc, iar acest fapt il demonstreaza tocmai numeroasele acoperisuri clasice inclinate care de cele mai multe ori au supravietuit intemperiilor fara probleme. Atunci când pentru invelire este prevazut un material mai aspru (de ex. invelitoare din beton), se poate intâmpla cel mult ca o tigla sau un element din beton sa se desprinda de pe acoperis, fapt care poate fi remediat repede si fara probleme.

Care sunt motivele principale care determina ca acoperisurile cu o inclinatie mai mare de 40° sa aiba o rezistenta mai mare la furtuni dintre cele mai puternice decât cele cu o inclinatie de 4° sau 5°?

1. Subpresiunea care se produce in cazul rafalelor puternice de vânt, poate trece fara sa stârneasca pagube peste acoperisurile unde tiglele, asemeni unor solzi, se intrepatrund. Acestea se ridica putin, urmare a presiunii vântului insa apoi revin in pozitia initiala. Pentru a avea mai multa siguranta, in zonele mai expuse tiglele pot fi fixate cu cleme pentru protectie impotriva intemperiilor.

In cazul invelitorilor fixate cu cofraj sau a materialelor de invelit de mare suprafata, acest lucru nu este posibil. Chiar dimpotriva, deoarece ele se comporta ca pânza unei corabii in bataia vântului. Forta de aspiratie care se naste poate fi uneori intra-atât de mare incât sa ridice intreaga sarpanta.

2.  Acoperisul inclinat ofera un avantaj important bazat chiar pe aerodinamica. Cu cât este mai abrupt acoperisul, cu atât mai mare este presiunea pe partea aflata in calea vântului iar forta acestuia este curmata de coama. Forta de absorbtie de pe partea care nu se afla in bataia vântului este acum mai scazuta. Aceasta actiune se aseamana spoilerului platformei la masini. In cazul inclinatiei foarte mici a acoperisului, forta vântului nu poate fi decât foarte putin diminuata iar ca urmare, forta de absorbtie este mai mare si poate ridica dupa sine invelitoarea dispare „casei”.

In cazul unui vânt puternic, acoperisurile tip terasa functioneaza asemeni profilului greoi al unei suprafete portante. Furtuna are la dispozitie o suprafata redusa de atac prin intermediul careia sa darâme acoperisul insa când forta se acumuleaza in spatele coamei, se formeaza o putere de absorbtie care ajuta la propulsarea acoperisurilor. Este vorba de aceeasi forta care contribuie la propulsarea de la sol a avioanelor iar principiul care o confirma provine din fizica si este intitulat „Principiul lui Bernoulli”.   

Suntem nevoiti sa ne obisnuim cu furtuni care se aseamana uraganelor insa pastrând mereu in minte caracterul conditiilor viitoare, odata cu alcatuirea planului si structurii casei, vom limita mult efectele negative care se intrevad.

 

Leave your comment